Letterlijk en figuurlijk op adem komen in een tijd waarin alles zich versneld lijkt af te spelen? Dan nemen we je mee naar Anahata Nijmegen, een sfeervol en intiem centrum waar groepslessen, cursussen, workshops, lezingen en individueel ondersteunende sessies gegeven worden op het gebied van yoga, meditatie en mindful living.

Anahata is gevestigd in een zijgebouw van de Titus Brandsma Gedachteniskerk. Het verkeer op het aangrenzende Keizer Karel­plein lijkt hier ver weg. In een prachtige ruimte, die baadt in het dag- en zonlicht, wonen we een groepsles bij. Wat heeft Anahata deze leerlingen al gebracht? Ellen: “Door yoga leer je op een rustige manier jezelf en je eigen behoeftes kennen. Die kennis kun je vervolgens toepassen in ‘het echte leven’. Bij Anahata werken fijne docenten die je allemaal op hun eigen manier aanmoedigen om vriendelijk te zijn voor je lijf en je geest. Je mag hier echt jezelf zijn.” Ingrid beaamt dit met de woorden: “Hier word je stil genoeg om de stem van je hart te voelen.” En dat is precies wat Anahata betekent en waar men zich hier op richt: het hartchakra.

Niet mainstream

Het uitgebreide aanbod van Anahata springt direct in het oog: dit centrum is bepaald niet ‘mainstream’ en proeflessen helpen
je te ontdekken wat bij jouw persoonlijke behoeftes aansluit. Er is keuze te over uit rustgevende en activerende yogavormen. Docente Marianne van der Burgh: “Iedere docent heeft hier een eigen specialisatie. Zelf geef ik les in Kundalini yoga, ofwel de ‘yoga van het bewustzijn’. Het draait hierbij om het combineren van houding, beweging, ademhaling, concentratie, mantra en meditatie.” 

Intieme sfeer & gekwalificeerde docenten

Bij Anahata zijn de groepslessen voor
maximaal 15 personen. Daardoor is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht, begeleiding en onderlinge verbinding. Beoefen je yoga samen met anderen, dan versterk je elkaar in de groepsenergie. “Dingen die je in je eentje niet lukken, gaan je in een groep opeens beter af”, aldus docente Gerda Wolff. Soms vindt iemand het lastig om (meteen) te profiteren van een groep. Dan biedt individuele coaching uitkomst. 

‘Stadsverlichting’ & ‘Detox-weken’

De yogavormen die Anahata aanbiedt, zijn op elkaar afgestemd en richten zich zowel op fysieke fitheid als op bewustwording. Anahata staat voor verbinding, ontmoeting en betrokkenheid. Eenmaal per maand kunnen belangstellenden gratis deelnemen aan een gezamenlijke meditatiesessie, ‘Stadsverlichting’ genaamd. Hoogtepunt van het jaar zijn de Yoga Detox-weken bij Anahata van 3 tot 20 mei. Een mooie gelegenheid om dieper te duiken in de wereld van de yoga. Op 24 april is hiervoor een vrij toegankelijke informatiebijeenkomst.

Van Trieststraat 14, Nijmegen www.anahatanijmegen.nl