Als de laatste feestgangers de kroeg verlaten, romances in steegjes worden voortgezet, de Vierdaagselopers zich klaarmaken voor een nieuwe wandeldag, is er nog een ander bataljon dat zich heel actief door de stad beweegt. Juist, de enige echte vuilnismannen die er voor zorgen dat de stad al vóór dageraad weer helemaal spik en span is. Ouwe rot Jan Seegers (65) en jonge hond Youri Brinkman (36) vertellen over hun avonturen achter de Dar-vuilniswagens in de Vierdaagseweek.

Uitgave juli 2017
Tekst: Lieke Beijer

Jan mag gerust een ouwe rot in het vak genoemd worden, want hij draait al veertig jaar mee tijdens de Vierdaagse- feesten. Youri ‘pas’ acht jaar, maar hij is van plan om er nog heel wat jaartjes aan vast te plakken. “De sfeer in de stad maakt het zo leuk”, vertelt Youri. “Het is een flinke opdracht om die hele stad weer schoon te zwiepen als die duizenden feestgangers weer naar huis zijn, want ze laten aardig wat afval achter. Maar de uitdaging is erg leuk. Als het slecht weer is en er daardoor minder feestgangers zijn, voel ik me zelfs een beetje teleurgesteld. Omdat er dan minder op te ruimen is, zo diep zit het.”

Blaasmachines

Jan blikt terug op veertig jaar schoonmaken tijdens de Vierdaagse. “Dat was me allemaal wat. In de beginjaren gingen we nog wel eens stappen met z’n allen, maar dat trek ik nu niet meer”, lacht hij. Op normale ochtenden starten de schoonmaakploegen om 6 uur ’s morgens. En ja, dan kom je nog wel eens een verdwaalde feestganger tegen. “Dronken lui vinden het prachtig om te zien hoe we met onze veegwagens en blaasmachines de stad schoonvegen.

Met de blaasmachines blazen we al het vuil op een grote hoop, zodat we dat met de machines kunnen opruimen”, legt Jan uit. “Ik heb wel eens een feestganger gehad die vroeg of ik ‘m even wilde doorblazen met mijn blaasmachine. Zodat hij kon ontnuchteren”, vertelt Youri lachend.

Het werk van een vuilnisman wordt vaak ondergewaardeerd, maar tijdens de Vierdaagsefeesten blijven de complimentjes niet uit. Deze ‘vuilnishelden’ zorgen er tenslotte voor dat de stad er weer fris en fruitig uitziet. En dat mag ook eens gezegd worden. “De mensen die we tijdens het schoonmaken tegenkomen bedanken ons regelmatig, of roepen grapjes naar ons. De Vierdaagse brengt toch altijd een bijzondere en gemoedelijke sfeer met zich mee”, vertellen de mannen glimlachend terwijl ze elkaar aanvullen. Die bijzondere ontspannen sfeer vind je ook nog wel eens in steegjes volgens Youri. “Tja, die militairen hebben het daar vaak erg gezellig… Dan kom ik daar aan met m’n blaasmachine, om vervolgens snel de andere kant op te blazen.”

Bijzonder afval

Maar behalve genieten van de bijzondere Vierdaagse- sfeer, moet er ook keihard gewerkt worden. Met een heel bataljon wordt de stad schoongeveegd, en dat vergt de nodige coördinatie. Jan: “Enkele weken voor de Vierdaagse krijgen alle medewerkers training en uitleg met als doel de stad zo snel mogelijk schoon te hebben. De gemeente wil namelijk dat het verkeer weer zo snel mogelijk door de stad kan, zodat de Nijmegenaren zo min mogelijk last hebben van de feesten.”

Tijdens dat schoonmaken kom je nog wel eens wat tegen. Vooral de Via Gladiola staat bekend om haar ‘bijzondere’ afval. “Jaren geleden begon het met een paar kleine banken en stoelen. Inmiddels zijn het hele tuinsets, hoekbanken en fauteuils die mensen achterlaten nadat ze de intocht hebben gekeken. Maar dat is juist leuk, want dat hoort bij de Vierdaagse”, zegt Jan. “Ik denk dat we het juist jammer zouden vinden als dat er allemaal niet meer zou staan. Juist omdat dit echt bij de Vierdaagse hoort”, vult Youri aan.