‘Social distancing’ en ‘Flattening the curve’. Je hoort het overal, maar wat betekent het nu eigenlijk? En hoeveel effect heeft het op de Corona-pandemie als je nu zoveel mogelijk thuis blijft en anderhalve meter afstand houdt van elkaar? Wij leggen het voor je uit!

‘Flattening the curve’ betekent dat we samen proberen om de komende tijd het aantal Corona-besmettingen zo laag mogelijk te houden, zodat de ziekenhuizen en zorgverleners niet overbelast raken. Want als de ziekenhuizen vol zijn, dan kunnen de mensen die soms heel erg ziek kunnen worden door het Coronavirus (maar ook de andere patiënten) niet meer de zorg krijgen die ze hard nodig hebben.

Er is helaas nog geen vaccin tegen Corona. We moeten dus op een andere manier proberen om het aantal besmettingen, en daardoor het aantal ernstig zieke Coronapatiënten, de komende tijd zo laag mogelijk te houden. Dat kunnen we samen bereiken door ‘social distancing’ oftewel sociaal afstand houden. Dit betekent dat we zoveel mogelijk thuis blijven, thuis werken en liever niet bij andere mensen op bezoek gaan. Zeker niet als het mensen zijn die een grote kans hebben om erg ziek te worden van het Coronavirus, zoals ouderen of mensen met een kwetsbare ziekte. Als we buiten zijn, op straat lopen of bijvoorbeeld boodschappen doen, dan houden we minimaal anderhalve meter afstand van elkaar.

Gelukkig wordt niet iedereen altijd erg ziek van het Coronavirus. Kinderen en jonge mensen merken er vaak zelfs niets of weinig van. Maar dat is juist ook weer gevaarlijk. Want ook als je je niet ziek voelt, kun je het Coronavirus doorgeven aan iemand anders. Welk enorme effect het kan hebben als je (dus ook ongemerkt) besmet bent en niet sociaal afstand houdt? Dat is uitgerekend in het Signer Laboratorium en zie je in het voorbeeld.

Sociaal afstand houden is heel erg naar, vervelend en verdrietig, maar het kan dus een enorm verschil maken. Het is op dit moment helaas de enige manier om het aantal mensen dat in een korte tijd besmet wordt zo laag mogelijk te houden. Iedereen, jong en oud, ziek en gezond, moet dus echt meedoen en sociaal afstand houden. Alleen op die manier kunnen we met z’n allen helpen om het aantal mensen dat van het Coronavirus ziek wordt of zelfs overlijdt zoveel mogelijk beperken.

En niet vergeten! Vaak je handen wassen, hoesten en niezen in je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken.

#stayhealthy #stayhome

Bron: Wij Zijn Nijmegen