De grondleggers van de Nederlandse schilderkunst keren terug naar hun familieatelier. Op zondag 25 augustus opent het Gebroeders van Lymborch Huis op Burchtstraat 63 in Nijmegen, bovenop de nog bestaande middeleeuwse kelders van het familieatelier waar de gebroeders het vak geleerd hebben.

Gebroeders van Lymborch Zondag: Welkom Thuis

Zondag 25 augustus, een feestelijke dag vol middeleeuwse activiteiten om de gebroeders feestelijk te onthalen: Welkom thuis! Bezoek ’s ochtends de middeleeuwse kerkdienst in de Stevenskerk. Geniet van een middeleeuwse brunch in de Waagh (aanmelden kan via de website gebroedersvanlymborch.nl). Neem een kijkje in de Sint Nicolaaskapel met een tentoonstelling van de Gebroeders van Lymborch schilderwedstrijd (al vanaf 10 augustus te bekijken).

Op Gebroeders van Lymborch Zondag vind je tussen 12.00 en 17.00 uur in de Burchtstraat veel middeleeuws vermaak. Er is daar een ambachtenmarkt waar je de middeleeuwen kunt zien, proeven en voelen. Tijdens een modeshow (13.30 uur) zie je de meest kleurrijke middeleeuwers en vakkundig gemaakte kledij. Kinderen vermaken zich deze middag volop: er zijn leuke theatervoorstellingen, voor jong en oud, en spannende kinderspelen. Of toon jouw eigen schildertalent door mee te werken aan het samengestelde portret van de gebroeders zelf. Om 13.15 uur is de feestelijke opening van het nieuwe Gebroeders van Lymborch Huis. Daarna kun je de hele middag een eerste kijkje in het Huis komen nemen.

‘De grondleggers van de Nederlandse schilderkunst keren terug naar hun familieatelier.’

Wie waren de gebroeders?

De Gebroeders van Lymborch waren vernieuwers van de Westerse schilderkunst en hun werk wordt tot de absolute hoogtepunten in de middeleeuwse kunst gerekend. Kenmerkend voor hun miniaturen waren het rijke kleurgebruik, de vernieuwende margeversiering en de landschapschildering.

De drie broers Paul, Herman en Johan van Lymborch zijn rond 1380 geboren in een kunstenaarsfamilie in Nijmegen. Rond 1400 trokken de gebroeders naar Parijs, waar hun oom Johan Maelwael hofschilder was. Aan dit hof kregen ze de opdracht om manuscripten te illustreren, zoals de, nu wereldberoemde, getijdenboeken ‘Les Belles Heures’ en ‘Les Très Riches Heures’.

gebroeders-van-lymborchHet Gebroeders van Lymborch Huis

De gebroeders woonden en werkten op Burchtstraat 63. Hier leerden zij in de 14e eeuw het kunstenaarsvak. Vanaf 25 augustus zal het Huis te bezoeken zijn. Ontdek daar het leven en werk van de getalenteerde familie Maelwael – Van Lymborch en het bijzondere verhaal van deze beroemde jonge gebroeders. Na onze opening biedt het huis tal van activiteiten zoals rondleidingen, stadswandelingen, lezingen en kinderactiviteiten. Of kom gewoon eens snuffelen in de winkel vol leuke souvenirs en cadeaus.

Leer de gebroeders kennen zoals nooit te voren! Bekijk het complete programma van Gebroeders van Lymborch Zondag & meer informatie over het Gebroeders van Lymborch Huis op www.gebroedersvanlymborch.nl